- Velmu
- Pp Sandra

Rotumääritelmä
SHETLANNINLAMMASKOIRA :
Brittiläinen rotu FCI:n hyväksymän rotumääritelmän mukainen, n:o 88d käännös, SKL-FKK:n hyväksymä 03.10.90

YLEISVAIKUTELMA:
Pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira. Ei kömpelö eikä karkea. Sopusuhtainen. Runsas karvapeite ja muhkea kaulus, kaunismuotoinen pää ja suloinen ilme kuuluvat ihanteelliselle sheltille.
OMINAISPIIRTEET:
Valpas, ystävällinen, älykäs, voimakas ja aktiivinen.
LUONNE:
Uskollinen ja tottelevainen. Pidättyväinen vieraita kohtaan, ei koskaan hermostunut.
PÄÄ:
Pää hienopiirteinen; ylhäältä ja sivulta katsottuna pitkä, tylppä kiila kaveten korvista kirsuun. Kallon leveys suhteessa kallon ja kuonon pituuteen. Pää suhteessa koiran kokoon. Kallo litteä, kohtuullisen leveä korvien välistä, niskakyhmy ei huomattava. Posket litteät liittyen pehmeästi hyvin pyöristyneeseen kuonoon. Kallo ja kuono yhtä pitkät, keskikohta silmän sisäkulmassa. Kallon sekä kuonon ylälinjat samansuuntaiset. Otsapenger vähäinen, mutta selvä. Kirsu, huulet sekä silmänympärykset mustat. Luonteenomainen ilme muodostuu oikeasta kallon ja kuono- osan tasapainoisuudesta sekä silmien muodon, asennon ja värien sekä korvien sijainnin ja asennon yhdistelmästä.
SILMÄT:
Keskikokoiset, vinoasenteiset, mantelinmuotoiset. Tummanruskeat, paitsi sinisellä (blue merle), joilla toinen tai molemmat silmät saavat olla siniset tai sinitäplikkäät
KORVAT:
Pienet, kohtalaisen leveät tyvestä, korkealle sekä melko lähekkäin kiinnittyneet, puolipystyssä asennossa kannetut. Korvien kärjet taittuvat eteenpäin.
PURENTA:
Säännöllisen ja täydellisen leikkaava purenta. Leuat suorat ja voimakkaat, hyvin kehittynyt alaleuka.
KAULA:
Lihaksikas, hyvin kaareutuva, riittävän pitkä kantamaan päätä ylväästi.
ETURAAJAT:
Lavat hyvin viistot. Lavan kärjet lähellä toisiaan, mutta lapaluut antavat tilaa kylkiluiden kaarevuudelle. Olkavarsi ja lapaluu suunnilleen yhtä pitkät. Raajan pituus puolet säkäkorkeudesta. Eturaajat suoraan edestä katsottuna lihaksikkaat, kuivat sekä vahvaluustoiset. Välikämmen vahva ja joustava.
RUNKO:
Hieman säkäkorkeutta pitempi. Rintkehä syvä ulottuen kyynärpäihin. Kylkiluut hyvin kaareutuneet. Rintakehä kapenee alaspäin. Selkä suora, hieman kaareva lanne, lantio loivasti laskeutuva.
TAKARAAJAT:
Reisi leveä ja lihaksikas. Takaraajat hyvin kulmautuneet. Kinner matala, vahvaluinen sekä takaapäin katsottaessa suora.
KÄPÄLÄT:
Soikeat, päkiät vahvat, varpaat kaareutuneet ja tiiviit.
HÄNTÄ:
Matalalle kiinnittynyt, ulottuen ainakin kintereeseen. Runsaan karvan peitossa, hännänpää hieman ylöspäin taipunut. Saa nousta koiran liikkuessa, mutta ei koskaan selkäviivan yläpuolelle. Koukkuhäntä ei sallittu.

LIIKKEET:
Notkeat, sulavat, viehättävät liikkeet. Taka-askel vetävä ja maatavoittava. Peitsaus, ristiinastunta, rullaava, jäykkä sekä hackney-liikunta eivät lainkaan suotavia.

KARVAPEITE:
Kaksinkertainen, peitinkarva pitkä, karkea ja suora. Pohjavilla pehmeää, lyhyttä ja tiivistä. Harja ja kaulus erittäin runsaat, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Lyhyt karvapeite erittäin ei-toivottu.

VÄRI:
Soopeli: Puhdas tai eri vivahteinen soopeli, kaikki vivahteet kullasta syvään mahonginväriin. Värin tulee olla syvä. Sudenharmaa ja harmaa eivät toivottuja.
Kolmivärinen (tricolour): Syvä musta rungossa. Syvät punaisenruskeat merkit toivottuja.
Sininen (blue merle): Puhdas hopeansininen, jossa mustia laikkuja ja mustaa marmorointia. Syvät punaisen ruskeat merkit toivottuja, mutta niiden puuttumisesta ei rangaista. Suuret mustat läiskät, liuskekivien tai ruosteen väri peitin- tai aluskarvassa ei lainkaan toivottuja. Yleisvaikutelman oltava sininen.
Mustavalkoinen ja musta punaruskein merkein ovat myös hyväksyttäviä värejä.
Valkoinen saa esiintyä otsapiirtona (paitsi mustaruskealla), kauluksessa, rinnassa, raajoissa ja hännän päässä. Valkoiset merkit suotavia, mutta niiden puuttumisesta ei rangaista. Valkoiset läiskät rungossa erittäin ei-toivottuja.

KOKO:
Säkäkorkeus uroksilla 37 cm, nartuilla 35,5 cm. Yli 2,5 cm:n poikkeama ei-toivottu.

VIRHEET:
Kaikki poikkeamat rotumääritelmästä suhteutettuna virheen vakavuuteen.